Thursday, April 29, 2010

Savisaar uhkustab, aga lasteaiad kiratsevad

Eesti linnade lapsevanemad on harjunud sellega, et poliitikud näevad lasteaedade olukord hoopis teistsugusena kui tavakodanikud.
Juba teist aastat on lapsevanemad kuulnud oma võsusid viies-tuues lasteaedade töötajate kurtmist, kuidas raha ei ole ning sissetulekud kärbuvad. Kõiksugu rahakogumised ning palved abistada lasteaedu ka kõige olmelisemate asjade hankimisel on vanemate jaoks argipäev.
Värskeim kriis on lastevanemate jaoks aga palju tõsisem kui lasteaedade võimetus wc-paberit hankida. Kui Tallinna suurune linn lakkab päevapealt lapsi lasteaedadesse võtmast, paiskub segi tuhandete inimeste igapäevane elu. Lastehoiu olemasolu on tähtis ainuüksi perede elementaarse toimetuleku seisukohalt. Suuremal jaol Eesti elanikest ei ole võimalik selleks vanavanemate või erasektori poole pöörduda.
Emasid või isasid ei lohuta ka linna- ning riigivõimu vastastikkused süüdistused. Lapsevanemad ei vaja süüdlast, vaid lahendusi. Nii kaua, kui nii Tallinnas peremehetsev Kesk- ja riiki valitsev Reformierakond lasteaedade küsimust 2011. aasta valimiste kampaanias kasutavad, tekib sel teemal siiski vaid palju kära ning väga vähe villa.
Vana hüüdlause lastest kui meie tulevikust ei ole tühipaljas klišee. Sellest, kui hästi või halvasti me hoolitseme oma vanurite eest, sõltub meie maine kultuurriigina. Sellest, kui hästi või halvasti me hoolitseme oma laste eest, sõltub aga nii riigi kui rahvuse tulevik.
Esimese sammuna peaks pealinn tühistama oma kolmapäevase määruse, mille kohaselt sügisel lasteaiarühmadesse uusi lapsi ei võeta. Sotsiaalministeerium aga võiks kehtestada pikema üleminekuaja aasta alguses kehtestatud tervisekaitsenõuete täitmiseks.
Mis aga puutub ülerahvastatud lasteaedade probleemi laiemalt, siis on liig suured rühmad selge probleem, mille Eesti linnad - eelkõige Tallinn, kus teema kõige teravam - peavad lahendama. Luues uusi rühmi ja ehitades uusi lasteaedu. Vastavalt registreeritud laste arvule, mitte mingile müstilis-hägusele "kohalkäijate arvule".
Väidet, et selleks ei ole raha, on vähemalt pealinnas raske uskuda vähemalt pärast linnapea Edgar Savisaare eilset blogisissekannet:
"Oleme omalt poolt valmis tegema kõik, et kindlustada NO-teatrile vabadus oma ürituse läbiviimisel. Kui riik neilt rahad ära võtab, pöördugu Tallinna linna poole, oleme varem kultuuri toetanud ja leiame ka nüüd selleks võimalusi. Erinevalt riigist, kel näpud on põhjas juba teist aastat, on meie eelarve ka tänavu ülejäägiga. Oleme mõistlikult majandanud, linnakassa on plussis."
Kommentaarid on liigsed.

No comments:

Post a Comment