Tuesday, April 27, 2010

Tallinna lasteaiad ei suuda tervisekaitse nõudeid täita

Tallinna linnavalitsus kavatseb homsel istungil muuta laste koolieelsesse lasteasutusse vastuvõtu ja sealt väljaarvamise korda, mille kohaselt peatatakse pealinna lasteaedades uute rühmade komplekteerimine kuni sotsiaalministri määrusega kehtestatud tervisekaitse nõuete täitmiseni või selle määruse muutmiseni.
Tallinna abilinnapea Kaia Jäppinen tõdeb, et üheks sotsiaalministri määruse 1. jaanuaril k.a. jõustunud muudatuseks on, et pindala arvestuse aluseks on lasteaia rühma registreeritud laste arv. „Sotsiaalministri määruse alusel on terviseameti põhja talitus alustanud kontrolli pealinna lasteaedades, mille käigus kontrollitakse ruumide pindala vastavust rühma registreeritud laste arvule. Kui enne 1. jaanuari k.a. ei ole linn saanud ühtegi ettekirjutust ruumide pindala vastavuse osas laste arvule, siis viimasel ajal on neid saabunud 19 ja terviseameti Põhja talitus on teinud ettekirjutuse seitsme lasteasutuse osas.
Ettekirjutuse järgi tuleb viia lasteasutuse rühma registreeritud laste arv vastavusse rühma mängu- ja magamisruumi pindalaga ning ettekirjutuse täitmise tähtaeg on tänavu 1. september,“ selgitas Jäppinen Raepressi vahendusel.
„Kui seni kehtiva määruse kohaselt on lasteaedades rühmade komplekteerimise perioodiks 1. mai kuni 1. september, siis nüüd lükkame seda perioodi edasi, kuni sotsiaalministri määrusega kehtestatud tervisekaitse nõuete täitmiseni või selle määruse muutmiseni. Vastasel korral tänavu uusi lapsi pealinna lasteaedades vastu ei võeta ehk nende enam kui 3000 kooli mineva lapse asemel lasteaedadesse lapsi juurde võtta ei saa, kuna linnal tuleb täita tervisekaitse ettekirjutusi tulenevalt sotsiaalministri määruse muudatusest. Samas tuleb ka möönda, et eelmainitud sotsiaalministri määruse jõustumisel on pikaajalised tagajärjed ning nõuete rakendamine tähendaks sisuliselt, et veel paar järgmist aastat ei saa pealinna lasteaiad uusi lapsi vastu võtta.“
Sotsiaalministri määruse 1. jaanuaril 2010 jõustunud muudatuste täitmine kõigis Tallinna lasteasutustes tähendab pealinnas umbes 6000 lasteaiakoha vähendamist, seega on sotsiaalministri määruse muudatuse ja terviseameti põhja talituse ettekirjutuste kaudu Tallinnale pandud riigi poolt täiendav kohustus ehitada 30-35 uut lasteaeda. Kui ühe uue lasteaia ehitus maksab umbes 30 miljonit krooni, siis oleks selleks suurprojektiks tarvis täiendavalt 900 miljonit krooni. Kuna väheneb tunduvalt laste arv rühmades ning suureneb märgatavalt lasteasutuste arv, nõuab see omakorda täiendavalt ülalpidamis- ja personalikulutusi u 160 miljonit krooni aastas.
Tallinna linnavalitsus on terviseameti põhja talituse ettekirjutuste peale esitanud vaided terviseameti peadirektorile ning edastanud pöördumise sotsiaalministrile, milles Tallinn teeb ettepaneku taastada enne 1. jaanuari 2010 kehtinud regulatsioon.
Sotsiaalminister on tervisekaitsenõuded kehtestanud 25. oktoobri 1999 määrusega nr 64, 1. jaanuaril 2010 jõustus eelmainitud määrus uues redaktsioonis. Määruse nõuete kohaselt peab mänguruumi pindala ühele rühma registreeritud lapsele olema mitte alla 2,5 – 3,5 m2 ja magamisruumi pindala ühele rühma registreeritud lapsele peab olema mitte alla 2,0 m2 (kui magamisruumi kasutatakse mängimiseks, võib magamis- ja mänguruumi pindala olla väiksem, kuid iga lapse kohta peab olema vähemalt 4 m2). Kui varem kehtinud regulatsiooni kohaselt võeti aluseks rühmas kohalkäivate laste arv, siis nüüd uue määruse järgi rühmas registreeritud laste arv.

source 

No comments:

Post a Comment